Choď na obsah Choď na menu
 


Výstava BLÍZKY-VZDIALENÝ RíM

  Za posledných šesť rokov sme na našich 115 spoločných cestách strávili 134 úžasných dní a navštívili 185 zaujímavých miest na Slovensku, v Maďarsku, Poľsku, Rakúsku ale aj v Čechách či v Nemecku.


Niekedy to bola výprava čisto za krásami našej prírody, inokedy to bola cesta storočiami , kedy sme spoznali miesta späté s našou históriou.  Minulú zimu sme pri príležitosti piatich rokov našich ciest pripravili v Dome kultúry vo Valaskej rozsiahlu výstavu malieb kresieb a fotografií zachytávajúcich všetko to krásne čo sme za ten čas videli a spoznali. 

Uplynulé leto sme viaceré naše cesty zamerali na jedno konkrétne obdobie -na časy kedy bol Dunaj hranicou medzi antickým svetom Rímskej ríše a svetom často divokých kmeňov zo severu.

p1790913.jpg

Ľudia cestujú za týmto antickým svetom ďaleko do Talianska a mnohí ani netušia že aj tu v našom okolí je mnoho miest, kde dýcha atmosféra niekdajšieho sveta Rimanov.  Tohoročnú zimnú výstavu sme zamerali práve na toto zaujímavé obdobie (aj našich) dejín.  
 

p1790920.jpg

Návštevníci môžu vidieť naše kresby či maľby tých najzaujímavejších rímskych lokalít na strednom Dunaji, spoznať tváre významných cisárov s ktorými sme sa zoznámili pri štúdiách ich portrétov na minciach, no rovnako ich môže zaujať náš pokus o rekonštrukciu antického odevu. Cez štúdie malieb starých majstrov sme spoznali ako si rímsky svet predstavovali v uplynulých storočiach a potom sme vytvorili dva vlastné kostýmy. Rovnako veľkou skúsenosťou bolo že sme si na záver tejto „módnej“ časti projektu vyskúšali rolu fotografa v ateliéri. Vznikla nám séria fotografií ktoré určite zaujmú aj návštevníkov výstavy.
Naša letná -skutočná cesta antickým svetom „blízkeho-vzdialeného“ Ríma sa pretavila do našej výtvarnej cesty spoznávania vtedajšej kultúry. Návštevník výstavy tak môže zažiť svoju vlastnú cestu spoznávania a možno niekoho inšpirujeme k tomu aby niektoré z miest aj skutočne navštívil a zažil tú istú blízkosť dejín ako my...
 

Kostým

15. 12. 2013
24
0

Očami starých majstrov

15. 12. 2013
10
0

Pamiatky

15. 12. 2013
18
0

Portréty cisárov

15. 12. 2013
10
0